Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.10.2015 23:37 - КОМПОЗИЦИЯ НА ПАРФЮМИТЕ - какво съдържат парфюмите?!
Автор: d1nata82 Категория: Забавление   
Прочетен: 781 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 11.10.2015 14:09


image Амбра

Веществото от животински произход, която е секрет от стомашно-чревния тракт на морски бозайници от разред Китоподобни, застрашени от изчезване. Балсам от храносмилателната система напомнящ аромата на мускус и се използва главно за стабилизиране на състава. Сега обаче се заменя със синтетични химикали. 

Анасон  

Това е едногодишно растение и се проявяват най-вече в Южна Азия, но също и в някои региони на Европа. Самото растение е с много интензивен и характерен аромат - донякъде напомнящ на кимион, но в сравнение с него по-интензивен и сладък. Парфюми се  получечават от анасоново масло. 

Бергамот

Има негодни за консумация оранжеви цветове, расте в много части на света, включително и в южната част на Италия, Западна Африка и в Мароко. Ароматни масла, извлечени от плодните дръвчета се използва в парфюмерията от осемнадесети век. Интересното е, че за производството на 1 килограм бергамот трябва най-малко 200 килограма плод!

Кедър

Това е дърво се среща в планинските райони. В парфюмерийната индустрия използва масло, извлечени от него. CYBET (Musk cybetowe) - Отново една от съставките от животински произход. Това е вещество, което е цивета секрети жлеза - за диви бозайници, живеещи в районите на Африка. Малки количества вещества, като алкохол, тинктури се използват за по-тежки, но сладка папрат.

ДЪРВО GWAJAKOWE (Guaiacum officinale)

Той се разсте главно в Централна Америка, едно вечнозелено дърво. За целите на използваните парфюм се извлича от дървото  масло gwajakowy - малко като смес от различни вкусове чай и дървен материал. 

Сандалово дърво

Много популярена съставка и се използва в много парфюми. Извлечена от сандалово масло има изключително широк спектър от приложения: тя се използва в ароматерапията, както и за грижите за дехидратиран и суха кожа. Той е сладък и има леко мускусенна нотка.

Евкалипт

Едно вечнозелено дърво или храст растат в Австралия, Тасмания, Тимор и Нова Гвинея и Филипините. В парфюмерийната индустрия е високо ценено етеричното масло получено от листа и клонки на евкалипта

FIOŁEK

Много популяренo растение, включващo повече от 800 разновидности. За производството на парфюми са използвани главно листата на растението. Цветята са изключително сладки и с интересен аромат, поради липсата на суровини в достатъчни количества, често се заменя със синтетични химикали.

Galbanum

Изключително траен aромат, получен от храст растящ в Близкия изток. Характерно за galbanum е малко по-мускусен аромат, подходящ за композиции с извънредна свежест.

Гардения 

Популярни декоративни храсти с бели цветя с много силен и сладък аромат. 

Здравец 

Расте в Европа (Южна Франция), както и в други страни (Мароко, Египет, Китай, Мадагаскар) едногодишно растение с свеж и зелен аромат. Използва се за производство на парфюми, като маслото се извлича от цветя, стъблата, листата и пъпките на това растение.

HIACYNT

Получено от няколко азиатски целогодишен с доста силен и тежък, но сладък вкус. За парфюмите се извлича масло от цветето.

Ирис

Един от най-скъпият парфюм в света: да се произвеждат само 100 грама еретрично масло се използва 40 тона от коренищата, и процеса на добиване на маслото  - от момента на сушене на коренищата, за складиране, пилинг, готвене и пресоване - отнема повече от 2 години. Коренищата на ириса са подходящ състав за неуловим аромат.

Хвойна

Иглолистни храсти, най-често се използва за придаване сладникав аромат на парфюма.

Жасмин

Тип на храст или катерач с големи, бели, жълти и розови цветове, използвани от фирмите, които произвеждат парфюми. Жасмина е един от тези аромати, които все повече се заменя с вещества от синтетичен произход. Нужни са 7.6 милиона цвята, за да се извлече 1 килограм жасминово етерично масло. Цветовете на жасмина са много нежни, но той често е определян като Kраля на ароматите или Kраля на етеричните масла.

Кардамон

Трайни видове, настъпили на Индийския континент, Шри Ланка, Китай и Индонезия. Това е една от съставките на парфюмите, който са били използвани в Древен Египет, но вече не. Това е също един от най-скъпите в света - след шафрана -  растения и подправки. Подходящи парфюми с плодови и пикантни аромати.

Боброва  

Съдържанието на много силна миризма отделяна от жлези на бобрите в Канада и Сибир. В парфюмерийната индустрия, боброва е използван за определяне на миризми. Боброва в състава на парфюма дава остър и чувствен аромат.

Кориандър

Широко отглеждани растения в Европа, като етеричните масла са подходящи композиции и придават изключително интензивен и пикантен вкус.

KONWALIA

Растения, чиито бели цветя излъчва силен, свеж мирис. Етерични масла, извлечени от растения, които се използват най-често за флорални композиции.

Кумарин

Съдържанието на миризма на прясно окосено сено, срещащи се в трева и растения.

Лавандула  

Много популярен растение, включваща около 30 вида. Лавандулово масло се произвежда от сухи цветя , използва се главно в производството на о"де колони. Заслужава да се отбележи, че за да получи един килограм лавандулово масло е необходими 180 кг цвят на лавандула.

Магнолия 

Расте най-вече в тропическите и субтропическите райони. Дава много сладък и силен аромат на парфюмите.

Мандарини

Изключително популярен, известен със своите сочни плодове дърво или храст, отглеждани главно в Япония, Бразилия и Южна Съединените щати и в Средиземно море. Както всички цитрусови плодове има освежителен мирис и леко сладка нотка.

Манго - Тропически плодове

Дървото расте главно в Индия и Индокитай. Използва най-често в плодови композиции, всежи и малко по-мускусни нотки.

МЪХ на ДЪБ

Това растение се отглежда главно на Балканския полуостров и Мароко. Тя е основен елемент от шипровите аромати. Често се заменя със синтетични химикали.

Мента

Етерични масла, извлечени от мента придават освежаващи и охлаждащи нотки  на парфюмите.Ментовото масло се получава от увехналата и окосена ментова трева чрез дестилация.

MIMO

Тропическо растение с произход от Южна Америка, много деликатен и много трайен аромат. Използва се в парфюмите, за да добави вкус на сладко и студено. 

Мирта

Храсти отглеждани в Етиопия, като маслото се събира от точкуване на младите клонки смирна. Това е една от най-старите аромати в света, които се използват главно в мъжките продукти. Тя се характеризира се с топло, остра миризма, с горчив нотка.

NARCYZ

Тип трайни насаждения, срещат се в повече от 20 вида, главно в страните от Средиземноморския регион и Азия. Има силен цветен аромат.

NEROLI

Това е масло, направени от цветовете на горчив портокал. В парфюмерийната индустрия се използва в повечето цветя парфюми - стреми се да смекчи аромата като му придава леко сладък вкус.

OSMANTHUS

Храст с произход от Югоизточна Азия. Маслото се извлича от цветята, от една страна е малко тежък аромат от друга - дава на сладост в състава на парфюма.

Пачули

Расте във Филипините, Индонезия и Китай. За парфюмите се използват маслата извлечени от стъблата и листата. Той е сладък, билков-естествен аромат.

Муск

Маслото се добива от кози жлези, които живеят в Тибет, Непал и Китай и Япония. Въпреки че първоначално напомня миризма на амоняк и той не е приятен, когато се комбинира с разтвор на алкохол се получава различен аромат. Муск се използва предимно за подсилване на аромата. Все по - рядко обаче се използва, защото няма достатъчно суровини от него и се заменя със синтетични вещества.

Роза Дамасцена

По-често срещаните видове от роза се отглеждате  в Турция, България, Египет и Мароко. За производството на един килограм масло, е необходимо колкото от 3 тона цвят. Розата намира приложение във всички композиции на парфюмите.

РОЗА STULISTNA

Най-скъпите сортове рози, отглеждани в Южна Франция. Тя е с много ароматни, пълна с цветове. Поради високата цена използването и в парфюмите е изключително рядко. Тубероза - Растения с произход от Мексико, с бял цвят и много тежко и чувствено уханни цветя. В момента то се отглежда в Индия, Мароко и Египет. В парфюмерийната индустрия се използва масло от това растение.

ВАНИЛИЯ

За родина се смятат Мексико и околните зони - там са единствените опрашвачи на това растение. В останалите части по света, където тя се отглежда, този процес се извършва изкуствено и се отглежда предимно в тропиците. Придава на парфюма приятна сладка нотка.

Ветивер

Отглежда се в Индонезия, Китай, Хаити и Бразилия. Ветиверовото етерично масло има силно успокояващо и отпускащо действие. Много силен афродизиак.Притежава свойства, подобни на действието на човешките хормони - естроген и прогестерон.

Иланг иланг

Тропическо дърво среща главно в Югоизточна Азия и тропически страни. В парфюмерийната промишленост се използват етерични масла, получени от цветя на това дърво. Маслото от Иланг иланг в момента е един от най-важната суровина за парфюмерийната индустрия. За да се получи един килограм парфюм есенции са необходими до 50 кг на цветя.




Гласувай:
0



Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: d1nata82
Категория: Забавление
Прочетен: 7145
Постинги: 5
Коментари: 0
Гласове: 0
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930